İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

5 saniye kuralı geçerli mi? Yere düşen yiyecek yenilebilir mi?

Yere bir parça yiyecek düşürdüğünüzde, 5 saniye içinde alırsanız yemek için gerçekten uygun mu? Bu yemek efsanesi, yiyecekler yerde sadece birkaç saniye kalırsa, kir ve mikropların onu kirletme şansının fazla olmayacağını iddia ediyor. Laboratuvardaki araştırmalar, gıda ve gıda ile temas eden yüzeylerin nasıl kirlendiğine odaklandı.

“5 saniye kuralı”, gıda bilimcileri için özüne inmek için en acil konu gibi görünmese de, yine de bunun gibi gıda mitlerini araştırmaya değer.

Peki, yenilebilir bir lokmayı bir gıda zehirlenmesi vakasından ayıran kritik eşik yerde 5 saniye mi?

Sıklıkla alıntılanan 5 saniye kuralının kökenini saptamak zor. 2003 yılında yapılan bir araştırma, ankete katılan kadınların yüzde 70’inin ve erkeklerin yüzde 56’sının 5 saniye kuralına aşina olduğunu gösterdi.

ARAŞTIRILDI

5 saniye kuralına ilişkin en eski araştırma raporu, Illinois Üniversitesi’nde araştırmaya katılan bir lise öğrencisi olan Jillian Clarke’a atfedildi.

Clarke ve meslektaşları, yer karolarını bakteri ile aşıladılar ve ardından fayansların üzerine değişen sürelerde yiyecek yerleştirdiler.

Bakterilerin karodan 5 saniye içinde sakızlara ve kurabiyelere aktarıldığını bildirdi, ancak bakteri miktarını bildirmedi.

5 SANİYEDE GERÇEKTE NE KADAR BAKTERİ AKTARILIR?

2007’de Clemson Üniversitesi’ndeki bir laboratuvar çalışma yayınladı. Gıdanın, kirlenmiş yüzeyle temas etme süresinin, gıdaya bakteri aktarım hızını etkileyip etkilemediğini bilmek istedi.

Bunun için karo, halı ve ahşaba Salmonella virüsü aşılandı. 5 dakika sonra, yüzeye 5, 30 veya 60 saniye boyunca ekmek ve makarna bırakıldı ve yiyeceğe geçen bakteri sayısı ölçüldü.

NEREYE DÜŞTÜĞÜ DE ÖNEMLİ

Her iki tür gıdaya aktarılan bakteri miktarının, gıdanın kirlenmiş yüzeyle ne kadar süre temasta olduğuna bağlı olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmanın sonucu, yiyeceğine yerde ne kadar uzun süre kaldığından çok, zeminde ne kadar bakteri olduğu ortaya çıktı. Ayrıca halıların, ahşap ve fayanslardan daha az bakteri aktardığı belirlendi. Halılara salmonella aşılandığında yüzde 1’inden daha azı yiyeceğe geçerken ahşap ve fayanslarda bu oran yüzde 48 ila yüzde 70’i buldu.

YERE DÜŞEN YİYECEKLERİ YEMELİ MİSİNİZ?

Gıda güvenliği açısından, bir yüzeyde milyonlarca veya daha fazla hücre varsa, binde 1’i sizi hasta etmek için hala yeterli.

Ayrıca, belirli bakteri türleri aşırı derecede öldürücü. Örneğin E-Coli (Koli basili) virüsünün 10 hücresi veya daha azı bağışıklık sistemi zayıf olanların ölümüne yol açabilir.

Yemeğin düştüğü yerde sizi hasta edebilecek bir mikroorganizma olması ender bir ihtimal olsa da oradan daha önce bir böceğin geçtiğini unutmamalısınız.

Araştırma bize yapılacak en iyi şeyin; elleri, mutfak eşyalarını ve diğer yüzeyleri temiz tutmak olduğunu söylüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın