İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Harvard’ın nöroloji uzmanı ‘Hafızayı zayıflatan 5 gıdadan uzak durun’ diyor

Son güncelleme tarihi 17 Haziran 2022

Kaç yaşında olursanız olun, yaşlandıkça bunamayı geciktirmek ve her gün odaklanmış hissetmenizi sağlamak için size mümkün olan en iyi şansı verecek şekilde yeme alışkanlığı kazanmak için asla geç değil.

Beslenme psikiyatristi, Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi ve “Bu Yemekteki Beyniniz” kitabının yazarı Dr. Uma Naidoo, bağırsak bakterilerinin hafızayı etkileyen metabolik süreçlerini ve beyin iltihabını nasıl tetikleyebileceğini inceledi.

Dr. Naidoo, “Mevcut araştırmalar, bağırsak bakterilerimizi tehlikeye atabilecek, hafızamızı ve odağımızı zayıflatabilecek gıdalardan kaçınarak bunama olasılığını azaltabileceğimize işaret ediyor” dedi.

Dr. Uma Naidoo şu uyarılarda bulundu:

1- ŞEKER İLAVESİ

Beyin, hücresel aktiviteleri beslemek için bir şeker türü olan glikoz formundaki enerjiyi kullanır. Bununla birlikte, yüksek şekerli bir diyet beyinde aşırı glikoza yol açabilir.

Genellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu şeklinde rafine edilmiş ve ilave şekerlerle yüklü fırınlanmış ürünler ile sağlıksız işlenmiş gıdaları tüketmek, beyni çok fazla glikozla doldurur.

Her vücudun farklı ihtiyaçları olmasına rağmen, Amerikan Kalp Derneği, kadınların günde 25 gramdan fazla ilave şeker tüketmemesini ve erkeklerin günde 36 gram ilave şekerin altında kalmasını önermekte.

2- KIZARMIŞ YİYECEKLER

Konu beyin sağlığı olduğunda, yediğiniz kızarmış yiyeceklerin miktarını azaltmakta fayda var. 18.080 kişiyi kapsayan bir araştırma, kızarmış yiyecekler tüketmenin öğrenme ve hafızada sorunlara yol açtığını buldu.

715 kişiyi inceleyen başkan bir araştırmada, depresyon ve zihinsel dayanıklılık düzeyleri ölçüldü. Araştırmacılar, daha fazla kızarmış yiyecek tüketenlerin yaşamları boyunca depresyona yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Günlük kızarmış yiyecekler yiyorsanız, haftalık olarak değiştirin. Haftalık bir alışkanlıksa, ayda sadece bir kez tadını çıkarmayı deneyin.

3- YÜKSEK GLİSEMİK YÜKLÜ KARBONHİDRATLAR

Yüksek karbonhidratlı yiyecekler; örneğin ekmek, makarna ve rafine undan yapılan tadı tatlı olmasa bile herhangi bir yiyeceği vücudunuz onları şekeri işler gibi işler. Bu, depresyon riskinizi de artırabilecekleri anlamına gelir.

2018′de araştırmacılar, hangi karbonhidratın depresyon ile bir ilişkisi olduğunu değerlendirmeye çalıştı. 15.546 katılımcıya “karbonhidrat kalite indeksi” adı verilen bir anket uyguladı.

“Daha kaliteli” karbonhidratlar, tam tahıllar, lif oranı yüksek gıdalar ve glisemik indekste (GI) düşük olanlar olarak tanımlandı. Araştırmacılar, karbonhidrat kalite endeksinde en yüksek puanı alan, yani daha kaliteli karbonhidrat tüketenlerin, yüksek GI karbonhidrat tüketenlere göre depresyon geliştirme olasılığının yüzde 30 daha az olduğunu keşfetti.

4- ALKOL

Fransız Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde araştırma profesörü ve direktörü olan Archana Singh-Manoux ve meslektaşları, alkolün demans insidansı ile nasıl ilişkili olduğunu görmek için 23 yıl boyunca 9.087 kişiyi izledi.

2018′de British Medical Journal’da yayınlanan makalede, alkolü tamamen bırakan veya haftada 14 kezden fazla içki tüketen kişilerin, ılımlı alkol içenlere göre daha yüksek bunama riskine sahip olduğunu bildirdiler.

5- NİTRATLAR

Pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinde kullanılan nitratlar depresyonla bağlantılı olabilir.

Yakın tarihli bir çalışma, nitratların bağırsak bakterilerini, bipolar bozukluğa doğru çevirecek şekilde değiştirebileceğini bile öne sürüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın