Yaşam tarzı ve tıbbi faktörler düşük enerjiye neden olabilir. Bunlardan bazıları erkeklere özgüdür veya erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Peki erkeklerde yorgunluğun nedenleri nelerdir?
Birçok erkek, özellikle de birçok insanın yaşadığı yoğun hayat nedeniyle, her gün yorgun ve bunalmış hisseder. Yaşam tarzı faktörleri, uyku düzeni, egzersiz ve diyet düşük enerji seviyelerine neden olabilir. Düşük testosteron ve uyku apnesi gibi tıbbi durumlar da erkeklerde düşük enerji seviyelerine neden olabilir.
DÜŞÜK ENERJİ BELİRTİLERİ
Enerjisi düşük olan bir kişi kendini sürekli yorgun hissedebilir ve yıpranmış veya bitkin hissetmeden temel görevleri tamamlayamayabilir.
Düşük enerji veya yorgunluk ile ilişkili diğer semptomlar şunları içerir:
- Gün boyunca uykulu hissetmek
- Beyin sisi veya konsantre olma zorluğu
- Motivasyon eksikliği
ERKEKLERDE DÜŞÜK ENERJİ NEDENLERİ
Bir erkeğin düşük enerjiye veya kronik yorgunluğa sahip olmasının birkaç nedeni vardır.
İşte bir erkeğin düşük enerji seviyeleri yaşamasının olası nedenleri:
1. Diyet
Kötü bir diyet veya beslenme eksiklikleri, insanların düşük enerji seviyelerine sahip olmasına neden olabilir. Bol sebze, kepekli tahıllar ve protein içeren sağlıklı bir diyet, bir erkeğin enerji seviyelerini artırabilir. Ana besin maddelerinden yoksun veya yeterli kalori içermeyen bir diyet yemek yorgunluğa veya düşük enerjiye neden olabilir.
Bu eksikliklere sahip olmak, özellikle çok egzersiz yapan veya ağırlık kaldıran genç erkeklerde veya yeterince yemeyen veya yetersiz beslenme ile ilgili sorunları olan yaşlı erkeklerde yaygındır.
2. Egzersiz kalıpları
İnsanlar egzersiz yapmadan uzun süre geçirdikten sonra enerji seviyelerinin düştüğünü fark edebilirler. Egzersiz adrenalin ve enerji seviyelerini arttırır.
Zamanla, egzersiz eksikliği kasların zayıflamasına neden olabilir ve bu da temel aktiviteleri yaptıktan sonra yorgunluğa neden olabilir. Çok fazla egzersiz de yorgunluğa neden olabilir. Optimal enerji seviyeleri için doğru dengeyi bulmak önemlidir.
3. Düşük testosteron
Testosteron, birincil erkek cinsiyet hormonudur. Zihinsel ve fiziksel enerji seviyelerinde önemli bir rol oynar. Erkekler yaşlandıkça vücutlarının ürettiği testosteron miktarı doğal olarak azalır.
Düşük testosteron seviyeleri, aynı zamanda erkek hipogonadizm (cinsiyet hormonlarının yetersizliği), erkeklerde düşük enerji seviyelerine, yorgunluğa ve depresyona neden olabilir. Erkek hipogonadizmi, bir erkek yaşlandıkça daha yaygın hale gelir.
Düşük testosteronun diğer belirtileri şunlardır:
- Azaltılmış enerji ve dayanıklılık
- Depresyon
- Sinirlilik
- Konsantrasyon zorluğu
- Anemi
- Ateş basması
- Erektil disfonksiyon
- Kısırlık
- Sakal ve vücut kıllarının uzamasında azalma
- Kas kütlesinde azalma
- Jinekomasti adı verilen meme dokusunun gelişimi
- Osteoporoz adı verilen kemik kütlesi kaybı
4. Uyku apnesi
Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında solunumunun kesintiye uğradığı bir uyku bozukluğudur. Bir seferde yaklaşık 10 saniye ve her gece birden çok kez nefes almayı bırakabilirler. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan ve aşırı kilolu kişilerde daha yaygın olarak görülür.
Uyku apnesinin ana semptomu gün içinde aşırı uyku halidir. Diğer semptomlar şunları içerir:
- Huzursuz uyku
- Yüksek sesle horlama
- Sabah baş ağrısı
- Odaklanmada zorluk
- Sinirlilik
- Anksiyete veya depresyon
Bu semptomlar her zaman uyku apnesine işaret etmez. Bir kişi uyku apnesi olduğundan şüpheleniyorsa, tedavi edilmediği için bir doktora başvurmalıdır, bu durum hayati tehlike oluşturabilir.
5. Uykusuzluk
Uykusuzluk ve diğer uyku sorunları erkeklerde enerji düşüklüğüne neden olabilir. Yaşlı erişkinlerde daha yaygın olmasına rağmen, uykusuzluk her yaştaki erkeği etkileyebilir. Uykusuzluğun fiziksel, duygusal ve psikolojik nedenleri de dahil olmak üzere birçok farklı nedeni vardır.
6. Depresyon
Depresyon, çok sayıda erkeği etkileyen tıbbi bir durumdur. Erkeklerde ve kadınlarda depresyon belirtileri farklı olabilir. Depresyonu olan erkekler, kendilerini çok düşük enerjiye sahipmiş gibi hissedebilirler. İş, aile veya hobiler gibi yaşamlarının alanlarına ilgilerini kaybedebilirler.
Erkeklerde depresyon aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Üzüntü ve sinirlilik
- Öfke veya saldırganlık
- Uyku problemi
- Konsantrasyon zorluğu
- Günlük görevleri yerine getirmede zorluk
- Cinsel istek ve performansla ilgili sorunlar
- Arkadaşlardan ve aileden çekilmek
Erkekler, kadınlardan daha çok depresyonu kabullenmek, hakkında konuşmak ve tedavi aramak yoluna girer. Ancak, sevilen biriyle veya doktorla konuşarak ve tedavi arayarak bu duyguların üstesinden gelmek gerekir.
7. Anemi
Demir eksikliği anemisi, demir eksikliğinden kaynaklanan yaygın bir beslenme eksikliğidir. Kadınlarda da bulunurken, erkeklerde ülser veya gastrit gibi mide-bağırsak yolunda kanama bu tip aneminin en yaygın nedenidir.
8. Tiroid bozuklukları
Tiroid bezi vücudun metabolizmasını ve diğer temel işlevleri kontrol eden hormonlar üretir. Tiroid bezi belirli hormonları yeterince üretmediğinde, hipotiroidizm olarak bilinen bir duruma neden olur .
Kadınlar hipotiroidizme sahip olmak çok daha muhtemeldir, ancak her yaştan erkek de bu durumu geliştirebilir.
Tiroid bozukluklarının belirtileri şunlardır:
- Tükenmişlik
- Bilinç kararması
- İştah değişiklikleri
- Soğuğa tahammülsüzlük
9. Tıbbi durumlar
Yorgunluğa da neden olabilecek çeşitli tıbbi durumlar ve ilişkili faktörler vardır.
En yaygın olanlar arasında:
- Diyabet
- Kalp hastalığı
- Bazı ilaçlar
ERKEKLER ENERJİ SEVİYELERİNİ NASIL ARTIRABİLİR?
Birisi önemli stres altında olduğunda, çok fazla veya çok az egzersiz yaptığında veya kötü bir diyet uyguladığında düşük enerji ortaya çıkabilir. Sebepler bunlar olduğunda, insanlar basit yaşam tarzı değişikliklerinin enerji seviyelerinde önemli bir artış sağladığını görebilir.
Bu semptomları sürekli olarak yaşayan herhangi bir erkek, altta yatan sağlık koşullarını ekarte etmek için doktorlarını görmelidir.
Çoğu durumda, insanlar günlük enerji seviyelerini artırmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilir:
Diyet
Çok fazla işlenmiş, yüksek yağlı veya yüksek şekerli yiyecekler yemek, beslenme yetersizliklerine ve yorgunluğa neden olabilir. İnsanlar her zaman günlük beslenme gereksinimlerini karşıladıklarından emin olmaya çalışmalıdır.
Sağlıklı, enerji açısından zengin yiyecekler yemek, enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Meyveler, sebzeler, yağsız protein ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet, bol miktarda sağlıklı enerji sağlayacaktır.
Egzersiz yapmak
Fiziksel aktivite, bir kişiye enerji artışı sağlayacak olan testosteron ve adrenalin dahil olmak üzere hormon seviyelerini arttırır. Enerji seviyeleri düşükken egzersiz yapma motivasyonunu bulmak daha zor olabilir, ancak egzersizin sağlığa faydaları harikadır. Yürüyüş yapmak ve oradan inşa etmek gibi hafif egzersizlerle başlamayı deneyin.
Zamanla, düzenli bir egzersiz rejimi enerji seviyelerini artırabilir ve yorgunluğu azaltabilir. Düzenli egzersiz ayrıca uyku kalitesini iyileştirebilir ve kişinin daha fazla dinlenmesine yardımcı olabilir.
Uyumak
Pek çok insan yeterli uyku ya da yeterince kaliteli uyku alamamaktadır. Düzenli bir yatma saatini korumak gibi yeterli uyku ve iyi uyku hijyenine daha fazla zaman ve enerji ayırmak, kişinin enerji seviyelerini büyük ölçüde iyileştirebilir. İnsanlar her gece 7-8 saat iyi bir uyku çekmeyi hedeflemelidir.
Su
Vücudun yakıtı korumak için bol suya ihtiyacı vardır. Dehidrasyon enerji seviyelerini azaltabilir ve yorgunluğa neden olabilir. Erkeklerin susuz kalması, özellikle de yaşlı veya çok aktif yetişkinlerse kolaydır. Özellikle sıcak havalarda veya egzersiz yaparken susuz kalmamak için bir su şişesi taşımayı ve sık sık içmeyi deneyin.
İlk yorum yapan siz olun