İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alzheimer tedavisinde yeni gelişme! Sebebi bulundu, ilaç çalışmaları başladı

Son güncelleme tarihi 22 Haziran 2022

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, Alzheimer’e ilişkin bakış açısı değişebilir. Yapılan çalışmada, beyindeki kan damarlarındaki değişikliklere karşı yeni geliştirilecek ilaçlar Alzheimer’de başarılı olabilir.

Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, beyne giden proteinlerin küçük arterlerin duvarlarında biriktiğini ve beyne giden kan akışını azalttığını buldu.

Alzheimer Hastalığı, geleneksel olarak, Amiloid-beta (Aβ) adlı bir proteinin biriktiği ve plaklar oluşturduğu beyin hücrelerinin bir hastalığı olarak düşünülür.

Beynin yüzeyi, beynin kan ve oksijen tedarikini kontrol eden pial arterler adı verilen küçük arterlerle kaplı. Bu arterler çok uzun süre daralırsa, beyin yeterli besin alamaz. Bu da hafıza kaybının nedenlerinden birisidir.

NEDEN BLOKE EDİYOR?

Araştırmacılar, çok fazla Aβ1-40 proteini üreten Alzheimerlı yaşlı farelerin pial arterlerine baktığında, arterlerin sağlıklı farelere kıyasla daha dar olduğunu buldu. Bu daralmanın, Aβ 1-40’ın kan damarlarını kaplayan hücrelerde BK adlı bir proteini devre dışı bırakmasından kaynaklandığı bulundu.

Araştırmacılar şimdi Aβ 1-40’ın hangi kısmının BK proteinini bloke ettiğini araştırmayı planlıyor. Bu durumu durdurmak için ilaç çalışmaları başladı.

TEDAVİ YOLLARI GELİŞEBİLİR

Manchester Üniversitesi Kardiyovasküler Bilimler alanında baş araştırmacı ve Klinik Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Adam Greenstein, “Bugüne kadar 500’den fazla ilaç Alzheimer hastalığının tedavisi için denendi. Hepsi beyindeki sinirleri hedef aldı ve hiçbiri başarılı olmadı. Alzheimer hastalığının küçük kan damarlarını nasıl etkilediğini tam olarak göstererek, etkili bir tedavi bulmak için yeni araştırma yollarının kapısını açtık” dedi.

Bir yorum

Bir Cevap Yazın