Bilim adamları, cerrahların kanser hücrelerini daha etkili bir şekilde hedef alıp yok etmelerini sağlayabilecek bir buluş gerçekleştirdi. Mikroskobik kanser hücrelerini ışıkla yok eden devrim niteliğinde bir kanser tedavisini başarıyla geliştirdi.
İngiltere, Polonya ve İsveç’ten mühendis, fizikçi, beyin cerrahı, biyolog ve immünolog ekibi, yeni fotoimmünoterapi formunu tasarlamak için güçlerini birleştirdi.
Uzmanlar; cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapiden sonra dünyanın beşinci büyük kanser tedavisi olacağına inanıyor.
Işıkla aktive olan terapi, kanser hücrelerini karanlıkta parlamaya zorlayarak cerrahların mevcut tekniklere kıyasla daha fazla tümörü çıkarmasına yardımcı oluyor ve ardından ameliyat tamamlandıktan sonra kalan hücreleri dakikalar içinde öldürüyor.
FARELERDE BEYİN KANSERİ YOK EDİLDİ
Beyin kanserinin en yaygın ve agresif türlerinden biri olan glioblastomlu farelerde dünyada ilk kez yapılan denemede, taramalar, yeni tedavinin cerrahların onları çıkarmasına yardımcı olmak için en küçük kanser hücrelerini bile aydınlattığını ve sonra kalanları yok ettiğini ortaya çıkardı.
Londra’daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü (KAE) tarafından yönetilen yeni fotoimmünoterapi formunun denemeleri, tedavinin, bağışıklık sistemini gelecekte kanser hücrelerini hedeflemeye hazırlayabilecek bir bağışıklık tepkisini tetiklediğini gösterdi. Bu, glioblastomun ameliyattan sonra metestaz yapmasını önleyebileceğini öne sürdü.
YENİ FOTOİMMÜNOTERAPİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Çalışma lideri Dr. Gabriela Kramer-Marek Guardian’a yaptığı açıklamada “Glioblastoma gibi beyin kanserlerinin tedavisi zor olabilir ve ne yazık ki hastalar için çok az tedavi seçeneği var. Ameliyat, tümörlerin yeri nedeniyle zorlu ve bu nedenle, ameliyat sırasında tümör hücrelerinin çıkarılmasını görmenin ve sonrasında kalan kanser hücrelerini tedavi etmenin yeni yolları büyük fayda sağlayabilir” dedi.

Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün klinik öncesi moleküler görüntülemedeki ekip lideri şunları ekledi:
“Çalışmamız, bir floresan işaretleyici, afibody proteini ve yakın kızılötesi ışığın bir kombinasyonunu kullanan yeni bir fotoimmünoterapi tedavisinin, farelerde kalan glioblastoma hücrelerini hem tanımlayabildiğini hem de tedavi edebildiğini gösteriyor. Gelecekte, bu yaklaşımın insan glioblastomu ve potansiyel olarak diğer kanserleri tedavi etmek için kullanılabileceğini umuyoruz.”
Farelerde yapılan denemede, ameliyat sırasında kanser hücrelerinin görünürlüğünü önemli ölçüde belirginleşirken, yakın kızılötesi ışık etkinleştirildiğinde bir anti-tümör etkisini tetikliyor.
KAE, Imperial College London, Polonya Silesia Tıp Üniversitesi ve İsveç şirketi AffibodyAB’den bilim adamları, yeni tedavinin cerrahların, baş ve boyundakiler gibi özellikle zorlu tümörleri daha kolay ve etkili bir şekilde çıkarmasına yardımcı olabileceğine inanıyor.
Londra’daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün kök hücre ekibinin lideri Prof. Axel Behrens, “Çok disiplinli çalışma, kanser araştırması, teşhisi ve tedavisinde karşılaştığımız zorluklara yenilikçi çözümler bulmak için kritik öneme sahip ve bu çalışma harika bir örnek” dedi.
DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİNE GÖRE DAHA ETKİLİ
Kanser tedavisinde on yıllarca süren ilerlemeden sonra, bugün var olan dört ana form (cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi) hastalık teşhisi konan insanların etkili bir şekilde tedavi edilebileceği ve çok insanın uzun yıllar sağlıklı yaşayabileceği anlamına geliyor.
Bununla birlikte, bazı tümörlerin vücuttaki hayati organlara yakınlığı, doktorların vücudun sağlıklı kısımlarına zarar verme riskinin üstesinden gelebilmeleri için kanseri tedavi etmenin yeni yollarının geliştirilmesinin hayati önem taşıdığı anlamına geliyor.
İlk yorum yapan siz olun