İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir poşet çayda 13 bin mikroplastik tespit edildi!

Son güncelleme tarihi 7 Haziran 2022

Bir poşet çayda 13 bin mikroplastik tespit edildi. Araştırmayı yapan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, “Poşet çaylarda sadece çayı değil, poşeti de ısıtıyoruz. Bir demlik poşetinden yaklaşık 13 bin mikroplastik sıvıya geçti. Bizim sınırımız 3 mikrometreden 5 mikrometreye kadardı” dedi.

Hollandalı bilim insanları, ilk kez insan kanında küçük plastik parçacıklar (mikroplastik) bulunduğunu saptamıştı. Amsterdam Özgür Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan testler sonucunda, çalışmaya katılan 22 kişiden 17’sinin kanında mikroplastik tespit edilmişti.

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever, bazı poşet çaylar üzerine yaptığı araştırmada, farklı markalarda 11 bardak poşetinin 4’ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında mikroplastiğe rastladı.

Doç. Dr. Yurtsever, “Konfor arttıkça tüketim de artıyor ve oluşan atıklar da katlanarak artmış oluyor. Plastik kirliliği, çöpler diye düşündüğümüzde sorumlular herkesi kapsıyor” dedi.

3 İLA 5 MİKROMETRE

“Bir poşet çaydan ne kadar mikroplastiğin sıvıya geçtiğini araştırdık” diyen Doç. Dr. Yurtsever, “Dokumasız kumaşlar günlük hayatımıza girmiş durumda. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren maskeler, önlükler ya da ıslak mendiller dokumasız kumaşlardan üretiliyor. Gıdaları düşündüğümüzde bu kadar girmiş olması… Poşet çaylarda sadece çayı değil, poşeti de ısıtıyoruz. Bir demlik poşetinden yaklaşık 13 bin mikroplastik sıvıya geçti. Bizim sınırımız 3 mikrometreden 5 mikrometreye kadardı” diye konuştu.

Bu kumaşların patenti alınmış ürünler olduğuna dikkat çeken Meral Yurtsever, “Selüloz zannediliyor ama içerisinde plastik takviyeler var. Tüketici bunu bilmeli” diye konuştu.

Meral Yurtsever, insan sağlığına etkilerin devam ettiğini belirterek, “Kanda, akciğerde mikroplastiklere rastlandı. Bunu bir şekilde alıyoruz. Boyut düştükçe kana karışma oranı çok fazla. Zayıf bünyelerde, hasta olanlarda olumsuz etkileri artıcı olabilir. Sağlığa tam etkilerini bilemiyoruz, bunun üzerinde çalışmalar sürüyor” diye konuştu

2 Yorum

Bir Cevap Yazın