Sri Lanka’nın bağımsızlığından bu yana en kötü mali krizi, hızla endişe verici bir sağlık krizine dönüşüyor.
Hükümetin kasası rekor seviyelere düşerken, tarihinde ilk kez kez uluslararası kredileri temerrüde düşmek zorunda kaldı.
Ülkede döviz olmaması Sri Lanka’nın gıda, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden oluyor.
Sri Lanka, tıbbi malzemelerinin yüzde 80’inden fazlasını ithal ediyor. Şimdi, kalp krizi ve felç hastaları için kan sulandırıcılardan antibiyotiklere, kuduz aşılarına ve kanser kemoterapi ilaçlarına kadar 76 temel, hayat kurtaran ilaç da dahil olmak üzere yaklaşık 200 tıbbi üründe sıkıntı var.
Temel cerrahi ve anestezi ekipmanları o kadar hızlı tükeniyor ki, bu hafta sadece kalp ve kanser hastaları olmak üzere sadece acil ameliyatların yapılmasına karar verildi. Fıtıklardan şişmiş apandisitlere kadar tüm rutin ameliyatlar ertelendi. Bazı devlet hastanelerine sadece acil hastaları kabul etmeleri talimatı verildi.
“İNSANLAR ÖLECEK”
Medyaya konuşmaması söylenen bir doktor, “Nihayetinde insanlar kesinlikle ölecek” dedi.
Aynı doktor, hastaların ailelerine eczanelere gidip kendilerinin ilaç almaya çalışmalarını söylemek zorunda kaldıklarını anlattı. “Aile üyelerinin uyuşturucu aramak için dolaştığı ve ilaçla geri döndüklerinde çok geçti ve hasta öldü” dedi.
Doktor, kıtlığın daha da kötüleştiğini söyledi. “Hamile anneler için endişeleniyorum çünkü yakında sezaryen yapmak için yeterli ilacımız olup olmayacağını bilmiyorum” dedi.
KANSER İLAÇLARI İÇİN MEKTUP
İthalatının pahalı olduğu bilinen kanser ilaçları, son haftalardaki kıtlıklardan özellikle kötü bir şekilde etkilendi. İlaçları tedarik etme sorumluluğu onkologlara düştü.
Kanser tedavilerinin ertelenmemesini sağlamak için bağışlar için küresel çağrılar yapıyorlar ve özel destekçilere, kuruluşlara ve hükümetlere mektuplar yazıyorlar.
Kolombo’nun en büyük kanser hastanesinde onkolog olan Dr Buddhika Somawardana, temel kanser ilaçlarının bir aydan uzun bir süre önce tükenmeye başlaması ya da hiç bulunmaması nedeniyle kendisinin ve diğer doktorların yaşadığı “büyük stresi” anlattı:
“Kemoterapi gören hastalara verdiğimiz, ciddi enfeksiyonlara maruz kalmamaları için kan sayılarını artıran ilaçlardan biri artık mevcut değil. Şimdiye kadar 80.000 flakon bağış almayı başardık. Ama bu çok uzun sürmeyecek.
Her nasılsa, bağışlar sayesinde büyük bir sorun yaşamadan yönetiyoruz. Ancak kanser sonucu üzerinde zararlı etkileri olabilecek bazı kemoterapileri ertelemek zorunda kaldık.”
Kolombo’da bir doktor olan Ruvaiz Haniffa, hastalarının kendi ilaçlarını bulmaya zorlandıklarını ve eğer bulabilirlerse yüzde 40’ın üzerinde daha yüksek fiyatlar ödemek zorunda kaldıklarını söyledi.
Dr. Haniffa, hastalarının çoğunun ilaç, çocukları için okul ücretini ödeme ya da işe gitmek için yakıt alma arasında seçim yapmak zorunda kaldığını söyledi.
Dr. Haniffa, “Yani beş yıl içinde felçlerin arttığını, kalp krizlerinin arttığını, nörolojik sorunların arttığını, kanserlerin arttığını göreceğiz” diye konuştu.
YARDIMLAR YETERSİZ
Yeni atanan başbakan Ranil Wickremesinghe, son zamanlarda durumun “daha da kötüleşeceği” ve Sri Lankalıların önümüzdeki zorlu aylarla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunurken, ilacı olmayanlar belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Pazar günü Hindistan ülkeye 25 ton tıbbi malzeme teslim ederken, Fransa bazı temel ekipman bağışladı, ancak sağlık sisteminde çalışan çoğu kişi Sri Lanka’nın bağışlara sonsuza kadar güvenemeyeceğini söyledi.
İlk yorum yapan siz olun