İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konsantrasyon bozukluğunun arkasında beyin sisi ve fibromiyalji tehlikesi!

Konsantrasyon bozukluğu deyip geçmeyin. Dikkat dağınıklığınızın arkasında covid-19 pandemisiyle adını daha çok duyduğumuz beyin sisi ve fibromiyalji tehlikesi yatıyor olabilir.

Bazen kendinizi boşlukta gibi hissedersiniz, bazen konuşurken sanki farklı bir dilde bir şey anlatacakmış da, o kelimeyi hatırlamak ister gibi beklersiniz donar kalırsınız veya etraftaki olaylardan konuşulanlardan uzak sanki orada değilmiş gibi hissedersiniz. Bulunduğunuz çevreden anlık kopuyorsanız nedeni; beyin sisi olabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, özellikle covid-19 rahatsızlığı sonrası pek çok kişinin maruz kaldığı ‘Beyin sisi’nin genel zamanlarda da karşımıza çıkma olasılığını ifade ederken, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Beyin sisinin sebepleri arasında öncelikle, ‘Magnezyum – D ve B vitamini eksikliği, şeker ve karbonhidratlı beslenme şekli, hazır paket gıda tüketimi, tiroid rahatsızlıkları, aşırı kafein tüketimi, şeker hastalığı, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık durumu, yoğun tempoda çalışmanın getirdiği uyku ve stress sorunları sıralanabilir.  Bu sebeplere yönelik tetkiklerın tespit edilmesi ve tedavi sürecinin kişiye özel belirlenmesi son derece önemli. 

Beyin sisinin tetiklenmesi, Fibromiyalji’de mitokondri fonksiyon bozukluğu, inflamasyon ve bağırsak problemleri beynin oksijenlenmesini de azaltmasından kaynaklanıyor.  Bu sebeple beyin ağlarında sık görülen dalgalanmalar, beynin odaklanması ve konsantrasyonu zorlaştırabilir. Çalışmalar, bu ağlarda artan elektriksel aktivite olduğunda, bir kişinin ağrısının yoğunlaştığını, zihinsel fonksiyonların azaldığını göstermektedir.

Fibromiyalji hastalarının dikkatleri dağınıktır. Kolayca hatırlayabildiklerini unuturlar, konsantre olmakta zorlanırlar. Bedensel uyuşuklukla beraber zihinsel üretim de yavaşlar, beyin sisi, akıl durgunluğü, dalgınlık, sinirlilik, depresyon, iç sıkıntısı gibi belirtiler gösteren ve günlük yaşam aktivitelerinde fonskiyonel kayıplara yol açan bir durumlar olabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, “Biz böyle durumlarda kişiye göre bir tedavi programı oluşturarak bütüncül yaklaşımla hem bedenin ihtiyaçlarını yerine koymayı, fonksiyonel tıp planlamaları ile eksikleri planlamayı, hem de gerekiyorsa ruhsal zihinsel yorgunluklar için psikoterapi desteklerini birlikte programlanması gerektiğini düşünüyoruz. Detoks, doğru tıbbi beslenme, damardan glutatyon ALA vb ile beyni ve tüm hücreleri besleyen vitamin kokteylleri, Biorezonans TMS Osteopati oksijen ozon tedavisi Fitoterapi mezoterapi aromaterapi hacamat sülük tedavileri, nöralterapi, akupunktur gibi oksijenlenmeyi artırıcı uygulamalar, uygun egzersizler vb diğer hayat tarzı planlamaları size uygun olmalı.” önerisinde bulundu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın