Uyuz hastalığına mikroskopik bir akar türü olan Sarcoptes scabei neden olur. Böcek benzeri bir parazit olan bu akarın deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık; kaşıntı, döküntü ve cilt yaralarına da neden olur. Uyuz paraziti taşıyan biriyle doğrudan temas eden kişiler hastalığı kolayca kapabilir.
Uyuz bir enfeksiyon değil, bir istiladır. Sarcoptes scabiei adı verilen küçük akarlar, insan derisinin dış katmanlarına yerleşirler. Deri istilayı pek hoş karşılamaz. Akarlar derinin içine girip yumurta bırakırken, istila kaşıntıya ve kızgın bir kızarıklığa neden olur.
UYUZ BELİRTİLERİ NELER
Bir kişiye ilk kez uyuz bulaştığında, cildin tepki vermesi 4 ila 6 hafta sürebilir. En yaygın semptomlar şunlardır:
- Özellikle geceleri yoğun kaşıntı
- Sivilce benzeri döküntü
- Ölçekler veya kabarcıklar
- Kaşınmanın neden olduğu yaralar.
UYUZ MU YOKSA BAŞKA BİR ŞEY Mİ?
Erken evrelerinde, döküntü benzeri görüntü oluştuğu için uyuz diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir. Bu görüntü akne, sivrisinek ısırıkları ve uyuzları karşılaştırır.
Uyuzları birbirinden ayıran şey, amansız kaşıntıdır. Kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda en şiddetlidir.
Uyuzun bir başka özelliği de deride iz benzeri oyukların ortaya çıkmasıdır. Bu kabarık çizgiler genellikle grimsi beyaz veya ten rengindedir.
Dişi akarlar derinin yüzeyinin hemen altında tünel açtığında oluşurlar. Bir yuva oluşturduktan sonra, her dişi içeriye 10 ila 25 yumurta bırakır.

UYUZ AKARLARI NEREDE YAŞAR?
Uyuz akarları vücudun herhangi bir yerinde yaşayabilir, ancak en sevdikleri noktalardan bazıları şunlardır:
- Parmaklar arasında
- Bilek, dirsek veya diz kıvrımları
- Bel ve göbek çevresi
- Göğüslerde veya cinsel organlarda
- Çok küçük çocuklarda baş, boyun, yüz, avuç içi ve ayak tabanları.
UYUZ AKARLARI GÖRÜLEBİLİR Mİ?
Uyuzlu çoğu insan, herhangi bir zamanda sadece 10 ila 15 akar taşır ve her akar yarım milimetreden daha kısadır. Bu onları fark etmelerini çok zorlaştırır. Çıplak gözle ciltte küçük siyah noktalar gibi görünebilirler. Mikroskop, deri kazıma yoluyla akarları, yumurtaları veya dışkı maddelerini tanımlayabilir.
UYUZ NASIL YAYILIR?
Uyuz tipik olarak, akarlara bir kişiden diğerine gezinmek için zaman veren uzun süreli, cilt-cilt teması yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar bazen neden olabilir. Uyuz, aile üyeleri veya cinsel partnerler arasında kolayca geçebilir. Hızlı bir el sıkışma veya sarılma yoluyla yayılma olasılığı yoktur. Uyuz akarı zıplayamaz veya uçamaz ve çok yavaş sürünür.
EVCİL BİR HAYVANDAN UYUZ ALABİLİR MİSİNİZ?
Köpekler ve kediler de uyuz olurlar. Bununla birlikte, köpek ve kedi uyuzları ile insan uyuzu aynı tür akar olmaz. İstila edilmiş bir evcil hayvanı elleyerek akarları alabilirsiniz, ancak bu akarlar insan derisinde çoğalamazlar. Bu, genellikle ciddi semptomlara neden olmadan öldükleri anlamına gelir.
UYUZ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Herkes uyuz olabilir, ancak daha yüksek risk altında olanlar şunları içerir:
- Cinsel olarak aktif yetişkinler
- Hapishane mahkumları
- Kurumsal bakımdaki insanlar
- Kalabalık koşullarda yaşayan insanlar
- Çocuk bakım tesislerinde insanlar.
KREŞLERDE UYUZ
Uyuz salgınları ara sıra kreşleri vurur. Küçük çocuklar ten tene teması içeren şekillerde oynama eğilimindedir. Ayrıca uyku matlarını ve battaniyelerini paylaşabilirler.
Kreşe giden bir çocukta uyuz tespit edilirse, görevlilere haber verilmesi önemlidir. Semptomlar henüz ortaya çıkmamış olsa bile, çocuğun sınıf arkadaşları ve bakıcılarının da muhtemelen tedavi edilmesi gerekecektir.
HUZUREVLERİNDE UYUZ
Bakım evleri ve gelişimsel engelliler için evler de dahil olmak üzere uzun süreli bakım tesisleri de uyuz salgınlarına eğilimlidir. Bakıcılar, sakinlere banyo yapma ve giyinme konusunda yardımcı olduğundan, ten tene temas yaygındır.
KABUKLU UYUZ
Norveç uyuzları olarak da adlandırılan kabuklu uyuz, tek bir kişide on binlerce akar içeren çok şiddetli bir istiladır. Bu, cildin akarlar ve yumurtalarla dolu kalın kabuklar geliştirmesine neden olur. Kabuklu uyuz, zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilerde, yaşlılarda ve engelli kişilerde en yaygın olanıdır. Bu tür uyuz oldukça bulaşıcıdır ve salgınları önlemek için hızlı tedavi gerektirir.
UYUZ KOMPLİKASYONLARI
Uyuzun yoğun kaşıntısı, kaşınmaya karşı direnmeyi zorlaştırır. Sık kaşıma, enfeksiyona yatkın açık yaralar oluşturabilir. İmpetigo gibi bakteriyel cilt enfeksiyonları, uyuz hastalığının en sık görülen komplikasyonudur. Semptomlar bal renginde, sızan kabarcıkları içerebilir. Bu enfeksiyon türü genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.
UYUZ TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Çoğu durumda, bir doktor, döküntülerin görünümüne ve kaşıntı tanımınıza göre uyuzu tanımlayabilir. Bazen tanıyı doğrulamak için deri kazıma kullanılır. Bu, etkilenen bölgeden deri toplamayı ve akar, yumurta veya dışkı maddesinden alınan numune mikroskop ile incelenir.
UYUZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
Uyuz kendi kendine kaybolmaz. Sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi, çoğu durumda boyundan aşağı tüm vücuda uygulanan bir krem veya losyondur. 8 ila 14 saat arasında bırakılır ve ardından yıkanır. Bazı durumlarda, doktor uyuz tedavisi için haplar reçete edebilir. Tedavi kullanılan ilaca bağlı olarak üç gün kadar sürer.
Reçeteler uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürebilirken, kaşıntıyı anında gidermez. Özellikle geceleri kaşıntıyı kontrol etmek için antihistamin hapları yardımcı olabilir.
KİMLER TEDAVİ EDİLMELİ?
Bir kişiye uyuz teşhisi konduğunda, kişiyle yakın fiziksel teması olan herkes de tedavi edilmeli. Yakın temas; birlikte banyo yapmayı, aynı yatakta uyumayı ve hatta el ele tutuşmayı içerir. Doktorlar, semptomlar olmasa bile, genellikle hane halkının tüm üyelerini tedavi etmeyi önerir.
EVİNDEKİ UYUZDAN KURTULMAK
Uyuz akarları giysilerin, yatak takımlarının veya havluların yüzeyinde iki ila üç güne kadar yaşayabilir. Bu akarların öldürüldüğünden emin olmak için, etkilenen kişinin son 3 gün içinde kullandığı çarşafları ve giysileri yıkayın. Eşyaları sıcak suda yıkayın ve sıcak bir kurutucuda kurutun veya kuru temizlemeye götürün. Yıkanamayan eşyalar bir hafta boyunca kapalı bir plastik torbaya konulmalıdır.
UYUZ NE ZAMAN GEÇECEK?
Uyuz ilaçları akarları ve yumurtaları hızla öldürebilir ve hastalar genellikle tedaviye başladıktan 24 saat sonra okula veya işe dönebilir. Ancak kaşıntı birkaç hafta devam edebilir. Bu, ciltte devam eden bir alerjik reaksiyonun sonucudur. Kaşıntı 4 haftadan fazla devam ederse veya yeni bir kızarıklık ortaya çıkarsa, doktorunuza görünün. Uyuz ilacının tekrar uygulanması gerekebilir.
İlk yorum yapan siz olun