Kore’de yapılan bir çalışmaya göre, tüketilen alkol miktarı arttıkça kanser riski de artıyor.
Çarşamba günü JAMA Network Open’da dikkat çeken bir araştırma yayınlandı.
Alkol miktarını artıran kişilerin, alkolle ilgili kansere yakalanma riskinin, alkol alma alışkanlıklarını değiştirmeyen kişilere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nden Dr. Dr. William Dahut “Bu, davranışların değiştirilmesinin kanser ölümlerini nasıl önemli ölçüde azaltabileceğinin bir başka harika örneğidir. Bireyler, alkol tüketimi ılımlı hale getirilirse kanser riskini önemli ölçüde azaltabilecekleri konusunda şiddetle bilgilendirilmelidir” dedi.
Çalışmanın detayları
Çalışmada Kore Ulusal Sağlık Sigortası kapsamındaki 4,5 milyondan fazla katılımcının verileri incelendi. 40 yaşın üstündeki katılımcıların 2 yıl boyunca sağlık taramaları gerçekleştirildi.
Seul Ulusal Üniversite Hastanesi’nden çalışma yazarları, “Tekrarlanan alkol tüketimi ölçümlerini kullanan bu geniş kohort çalışmasında, başlangıçtaki içme düzeylerine bakılmaksızın alkol tüketimini artıran bireylerin, mevcut düzeylerini sürdürenlere kıyasla alkole bağlı ve tüm kanser insidansında artış olduğunu bulduk” açıklaması yaptı.
Araştırmadan notlar
Araştırmada yapılan değerlendirme iki yıl arayla 7 yıl boyunca gerçekleşti. Ancak araştırmacılar, katılımcıların erken dönemlerinde alkol kullanımı hakkında bilgi sahibi değillerdi.
Diğer yandan araştırmacılar, bu süre içerisinde katılımcıların sağlık davranışları hakkında bilgi sahibi olmaması araştırmayı eksik bıraktı. Araştırmanın başyazarı etnik ve ırksal daha fazla araştırma yapılması gerketiğini vurguladı.
Kanserin üç nedeninden biri alkol
Amerikan Kanser Derneği, alkol kullanımını “tütün kullanımı ve aşırı vücut ağırlığı ile birlikte kanser için en önemli önlenebilir risk faktörlerinden biri” olarak adlandırıyor.
Alkol tüketimi ağız ve boğaz, gırtlak, yemek borusu, kolon ve rektum, karaciğer ve meme gibi kanser riskini artırabilir.
İlk yorum yapan siz olun