İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Araba lastikleri, egzozlardan çok daha fazla kirlilik üretiyor!

Son güncelleme tarihi 4 Haziran 2022

Otomobillerin ağırlığı arttıkça lastik aşınmasından kaynaklanan zehirli parçacıklar egzozlardan neredeyse 2.000 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Analistler, lastik parçacıklarının havayı, suyu ve toprağı kirlettiğini ve bilinen kanserojenler de dahil olmak üzere çok çeşitli toksik organik bileşikler içerdiğini söylüyor. Lastik kirliliğinin düzenleyiciler için hızla önemli bir sorun haline gelebileceğini öne sürüyorlar.

Hava kirliliği, dünya çapında her yıl milyonlarca erken ölüme neden oluyor. Daha iyi filtrelere duyulan gereksinim, gelişmiş ülkelerdeki egzoz borularından kaynaklanan partikül emisyonlarının artık yeni otomobillerde çok daha düşük olması anlamına geliyor.

KAN DOLAŞIMINA KARIŞIYOR

Avrupa’dakiler yasal sınırın çok altında bununla birlikte, arabaların artan ağırlığı, yolda aşındıkça lastikler tarafından daha fazla parçacığın atılması anlamına geliyor.

Testler ayrıca lastiklerin kat edilen her kilometre için 1 trilyondan fazla ultra ince parçacık ürettiğini, yani 23 nanometreden daha küçük parçacıklar ürettiğini ortaya çıkardı.

Bunlar egzozlardan yayılan ve boyutları kan dolaşımı yoluyla organlara girebileceği anlamına geldiğinden sağlık için özel bir önem taşıyor.

“LASTİKLER, EGZOZU GÖLGEDE BIRAKIYOR”

Araştırmayı yapan önde gelen bağımsız emisyon testi şirketi Emissions Analytics’te Nick Molden, “Lastikler, araçlardan kaynaklanan önemli bir emisyon kaynağı olarak egzozu hızla gölgede bırakıyor” dedi. “Artık egzoz o kadar temiz ki, yeniden başlasaydınız onları düzenleme zahmetine bile girmezdiniz” dedi.

Molden, “Çevreye salınan şaşırtıcı miktarda malzemeye ulaştık – Birleşik Krallık ve ABD’de her yıl sadece arabalardan ve kamyonetlerden 300.000 ton lastik kauçuğu çıkıyor” diye konuştu.

DÜZENLEME YOK

Şu anda lastiklerin aşınma oranı veya içerdikleri kimyasallarla ilgili herhangi bir düzenleme yok.

Emisyon Analizi, ham petrolden elde edilen sentetik kauçuktan yapılan 250 farklı lastik tipinde bulunan kimyasalları belirledi.

Molden, “Çoğu kanserojen olan yüzlerce kimyasal var. Toplam aşınma oranlarıyla çarptığınızda, neyin piyasaya sürüldüğüne dair çok şaşırtıcı rakamlara ulaşıyorsunuz” dedi.

TESTLER NASIL YAPILDI?

Lastik aşınma testleri, 14 farklı marka üzerinde, normal olarak yolda sürülen bir Mercedes C-Serisi kullanılarak yapıldı.

Yüksek hassasiyetli teraziler, lastiklerin kaybettiği ağırlığı ölçtü ve sürüş sırasında lastiklerin arkasındaki parçacıkları toplayan bir örnekleme sistemi, 6 nm’ye kadar parçacıkların kütlesini, sayısını ve boyutunu değerlendirdi.

Gerçek dünyadaki egzoz emisyonları, 2019 ve 2020 modellerini kullanarak günümüzün en popüler yeni otomobilleri olan dört benzinli SUV’da ölçüldü.

Kullanılmış lastikler, egzozlardan gelen 0,02 mg/km ortalamasından 1850 kat daha yüksek, her kilometrede 36 miligram parçacık üretti. Yasal sınırlar içerisinde çok agresif bir sürüş tarzı, partikül emisyonlarını 5.760 mg/km’ye yükseltti.

OKYANUSLARI KİRLETİYOR OLABİLİR

Son zamanlarda yapılan diğer araştırmalar, lastik parçacıklarının okyanusları kirleten mikroplastiklerin ana kaynağı olduğunu öne sürdü.

Lastiklerde kullanılan belirli bir kimyasal, ABD’de somon ölümleriyle ilişkilendirildi ve Kaliforniya’da bu ay yasaklanması önerildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın