İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlköğretim çağındaki çocukların ekran süresi pandemi döneminde günde 83 dakika arttı

Son güncelleme tarihi 25 Haziran 2022

Covid pandemisi sırasında ilkokul çocukları arasında ekran süresi günde ortalama 20 dakika artarak 83 dakikaya ulaştı.

Araştırmacılar İngiltere, ABD, Avustralya, Fransa, Şili ve İsrail dahil olmak üzere farklı ülkelerden 89 çalışmayı analiz etti. Analiz, 200.000’den fazla kişiden oluşan toplam örneklem büyüklüğünü kapsayan, ayrıntılı olarak pandemi öncesi ve sırasında ekran başında geçirilen süredeki artışlara odaklandı.

Araştırma, çocuklar üzerindeki zararlı etkilerin yanı sıra, yetişkinler için daha fazla ekran süresi ile olumsuz sonuçlar arasındaki bağlantıları da belirledi. Bunlar; beslenme, göz sağlığı ve anksiyete, depresyon ve yalnızlık gibi zihinsel sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve yorgunluk, azalmış fiziksel aktivite ve kilo alımı dahil olmak üzere genel sağlık üzerindeki olumsuz etkiler oldu.

HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Araştırmacılar, ekran başında geçirilen süredeki keskin artışın çocuklarda kötü beslenme, zayıf göz sağlığı, anksiyete dahil kötüleşen zihinsel sağlık ve saldırganlık, sinirlilik ve artan öfke nöbetleri sıklığı gibi davranışsal problemlerle ilişkili olduğunu söyledi.

Bulgular, milyonlarca çocuğun sağlığı üzerindeki zararlı etkiyi azaltmak için harekete geçme çağrılarına yol açtı.

Ekran başında geçirilen süredeki en büyük günlük artış, 6 ila 10 yaş arasındakiler arasında oldu. Ancak, çalışmaların küresel analizine öncülük eden Anglia Ruskin Üniversitesi’ne göre, yetişkinler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında “önemli” artışlar görüldü.

TÜM YAŞ GRUPLARININ EKRAN SÜRESİ ARTTI

Araştırmacılar, Lancet Discovery Science dergisinin bir parçası olan eClinicalMedicine’de “Bu inceleme, tüm yaş gruplarının toplam ekran sürelerini artırdığı görüldü. En büyük artışlar ilköğretim çağındaki çocuklarda yaşandı. Bunu yetişkinler, ergenler ve küçük çocuklar izledi. Boş zamandaki ekran süresi de tüm yaş gruplarında arttı ve en büyük artışları ilkokul çağındaki çocuklarda oldu. Bunu yetişkinler, küçük çocuklar ve ergenler ” diye yazdı.

OLUMSUZ ETKİLERİ KONUSUNDA UYARI YAPILDI

Araştırmacılar, genel olarak televizyon veya bilgisayar gibi ekranlara bakarak daha fazla zaman geçirmenin beslenme, uyku, zihinsel sağlık ve göz sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiyle ilişkili olduğunu buldu.

İlkokul çocukları günde 83 dakika ile en büyük artışı kaydetti. Daha sonra 58 dakika ile yetişkinler ve 55 dakika ile ergenler (11-17 yaş arası) yer aldı. 5 yaşın altındaki çocuklar en düşük ekran süresi artışına sahipti, bu artış bile 35 dakika oldu.

“EKRAN SÜRESİ AZALTILMALI”

Anglia’daki Ruskin Üniversitesi’nden Görme ve Göz Araştırma Enstitüsü’nün kıdemli yazarı ve direktörü Prof Shahina Pardhan, “Bu çalışma, pandemi sırasında ekran başında geçirilen sürenin artması ve etkisi hakkında hakemli araştırma makalelerine sistematik olarak bakan türünün ilk örneği” dedi.

Pardhan şunları söyledi:

“Çok sayıda çalışmayı bir araya getirerek, nüfus ve bununla ilişkili sağlık yansımaları arasındaki ekran zamanının çok daha doğru bir resmini elde ediyoruz. Bu türdeki herhangi bir çalışmada olduğu gibi, incelenen araştırmalar arasında çeşitli derecelerde değişkenlik var.

Ancak genel tablo, olası olumsuz sonuçları en aza indirmek için mümkün olan her yerde ekran süresinin azaltılması gerektiğine dair net kanıtlar sunuyor. Bunlar arasında olumsuz beslenme davranışları, uyku, ruh sağlığı ve göz sağlığı etkileri sayılabilir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın