“Kırık kalp sendromu” genellikle sevilen birinin kaybı gibi şiddetli fiziksel veya duygusal stres tarafından tetikleniyor. Ancak buna neyin sebep olduğu tam olarak anlaşılamadı. Bilim adamları şimdi bu “gizemli durumda” beyin ve kalbin nasıl bağlantılı olduğuna ışık tuttu.
Tıbbi olarak Takotsubo sendromu olarak bilinen kırık kalp sendromu, genellikle sevilen birinin kaybı gibi fiziksel veya duygusal stresle ortaya çıkıyor.
Bu duruma neyin sebep olduğu tam olarak anlaşılamamıştır, ancak akut kalp yetmezliğinin ani bir şekli durumunda. Semptomlar kalp krizi ile aynı. Kalbe giden arterler bloke olmasa da komplikasyon riski benzer özellikler taşıyor.
Üniversitenin araştırması, Manchester’daki İngiliz Kardiyovasküler Derneği yüzüncü yıl konferansında sunuldu.
DEĞİŞİKLİKLER ORTAYA ÇIKARILDI
Aberdeen Üniversitesi’nden bir ekip, beynin duyguları ve kalp atışını kontrol ettiği bilinen bölgelerindeki aktivite seviyelerindeki değişiklikleri tespit etti. Üniversitede klinik araştırma görevlisi olan Dr. Hilal Khan şunları söyledi:
“Yıllardır beyin ve kalp arasında bir bağlantı olduğunu biliyorduk, ancak bunun Takotsubo’da oynadığı rol bir gizemdi. İlk kez, kalbi ve duyguları kontrol etmekten sorumlu beyin bölgelerindeki değişiklikleri ortaya çıkardık. Bu değişikliklerin Takotsubo sendromuna neden olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışma gerekecek.”
Dr Khan, daha fazla araştırma ile sendromu tedavi etmenin daha etkili yollarının bulunabileceğini umduğunu söyledi.
NASIL İNCELENDİ?
Araştırmacılar, önceki beş gün içinde sendromdan muzdarip 25 hastanın beyinlerine baktılar. Beyin MRI taramalarını kullanarak beyin hacmini, yüzey alanını ve beynin farklı alanları arasındaki iletişim sinyallerini ölçtüler. Bu sonuçlar daha sonra yaş, cinsiyet ve diğer tıbbi durumlar açısından eşleştirilmiş kontrol hastalarıyla karşılaştırıldı.
Araştırmacılar, sağlıklı insanlara kıyasla Takotsubo hastalarının talamus, amigdala, insula ve bazal ganglionlarında bağlantıların azaldığını buldu. Bunlar duygular, düşünme, dil, stres tepkileri ve kalbi kontrol etme gibi üst düzey işlevlerin düzenlenmesinde yer alan beynin alanlarıydı.
İngiliz Kalp Vakfı’nda yardımcı tıp direktörü olan Profesör James Leiper şunları “Bu araştırma, beyin ve kalbin bu esrarengiz durumda nasıl karmaşık bir şekilde bağlantılı olduğunu ve duygusal bir olayın kalpte nelere yol açabileceğini anlamamızda önemli bir adım” dedi.
İlk yorum yapan siz olun