İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Stres ‘regl’in birinci düşmanı! İşte stres atmanız için öneriler

Son güncelleme tarihi 31 Mayıs 2022

Ne tür bir stres vücudunuzun regl olmasına engel olur ve aylarca adet görmemek zararlı mıdır? Uzmanlar stres altındayken vücudun kortizol ürettiğini ve bunun da ya adeti geciktirdiğini ya da adet olmaya tamamen engel olduğunu söylüyor.

Hipotalamus, beynin adeti/regli kontrol eden kısmıdır. Egzersiz, uyku, stres veya aile sorunları gibi dış etkenlere karşı hassastır. Hipotalamus doğru çalıştığında, hipofiz bezini uyaran kimyasallar salgılar. Böylece yumurtalığı uyaran hormonlar olan östrojen ve progesteron harekete geçer.

Stres altındayken vücudunuzun ürettiği bir hormon ise kortizoldur. Hipotalamus/hipofiz/yumurtalık etkileşiminde hasara yol açabilir ve düzensiz dönemlere neden olabilir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Swapna Kollikonda, “çnuz kortizol üretir. Vücudunuzun stresi nasıl tolere ettiğine bağlı olarak, kortizol gecikmeli ve hafif adet dönemlerine veya hiç adet görmemeye yol açabilir. Stres devam ederse, uzun süre adet görmeden gidebilirsiniz diyor.

NE KADAR STRES ÇOK FAZLA?

Kötü bir günden sizi aylarca evinize kapatan pandemilere kadar birçok stres seviyesi var. Stresin adet döngünüzü nasıl etkilediği benzersiz beyninize ve vücudunuza bağlı.

Dr. Kollikonda, “Bir süreklilik var. Daha hafif stres daha az etkiye sahip olabilir ve ağır stres daha uzun süren daha dramatik etkilere sahip olabilir. Kortizol seviyeleriniz ne kadar yüksekse, adet görmeme veya adet düzensizliği yaşama olasılığınız o kadar yüksektir” diyor. Sürekli stresli iseniz, sorunlu dönemlere daha duyarlı olabilirsiniz.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİSİNİZ?

Hamile değilseniz, kaçırılan veya önemli ölçüde farklı olan üç adet döneminin ardından bir doktora görünmenizde fayda var. Östrojen ve progesteron menstrüasyonun (üreme hormonlarının aylık hormonal döngüleri) ötesinde önemli rollere sahip. Onlar:

  • Ruh halinizi korumak.
  • Kemik sağlığını desteklemek,
  • Kalp sağlığına yardımcı olmak.

Diğer yandan Dr. Kollikonda, “Bazen tiroid sorunları hipotalamus/hipofiz/yumurtalık etkileşimlerine müdahale ederek adet döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Bu koşulların düzeltilmesi genellikle kolaydır. Polikistik over sendromu (PCOS) , hormonal dengesizlik nedeniyle adet döngüsünü etkileyebilecek başka bir durumdur. Bu nedenle ilk adım, dönem değişikliklerine neden olabilecek koşulları ekarte etmektir” diye konuşuyor.

STRESE BAĞLI ADET DÜZENSİZLİĞİ İÇİN TEDAVİLER

“Dönemleri atlamaya devam ederseniz, vücudunuzda hormonal bir dengesizlik olacaktır. Doktorunuza başvurun” diyen Dr. Kollikonda, “Doktorunuz, dengesizliği düzeltmek ve döngünüzü düzenlemek için östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hormonları reçete edebilir” diyor.

Ancak bundan önce doktorunuz muhtemelen stres atmanın ve kortizol seviyelerini düşürmenin yollarını bulmanızı önerecek. Stres seviyesini aşağıdakilerle azaltabilirsiniz:

  • Egzersiz yapmak
  • İyi beslenmek
  • Kahkaha atmak
  • Meditasyon yapmak
  • Kaliteli uyumak.

PANDEMİ İŞ STRESİNİ AZALTTI

Kollikonda, pandeminin zirvesinde iş, aktivite ve seyahatte yapılan ayarlamaların kadınların stres düzeylerini ve doğurganlıklarını nasıl etkilediğine dikkat çekti.

Dr. Kollikonda, “Kısırlıkla uğraşan hastalarımın yarısından fazlası için pandemi, döngülerini ve hamile kalma yeteneklerini etkileyen stresi aslında azalttı. Kadınlar fazla seyahat etmedikleri ve iş stresini azalttıkları için eşleriyle bağlantı kurmak için daha fazla zamanları oldu” diyor.

Stres kişiseldir – bir kadın için kortizol tetikleyen şey başka bir kadın için olmayabilir. Dr. Kollikonda, “Stres tetikleyicilerinizin ne olduğunu anlamak için vücudunuzu dinleyin, ardından onları bastırmak için özenle çalışın” diyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın