İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin’de Langya salgını! 35 kişide görüldü… Bu sefer fareler şüpheli…

Çin’de Langya virüsü izlemeye alındı. Şu ana kadar 35 vaka görülürken, çoğunluğunu çiftçiler oluşturuyor.

Yeni Langya henipavirus (LayV) ilk olarak kuzeydoğudaki Shandong ve Henan eyaletlerinde 2018’in sonlarında tespit edildi, ancak bilim adamları tarafından geçen hafta resmi olarak tanımlandı.

Bilim adamları, virüsün muhtemelen hayvanlardan insanlara bulaştığını ve Tayvan sağlık otoritesinin şu anda yayılmayı izlediğini söyledi.

262 farenin dörtte birinden fazlasında Langya virüsü tespit edilirken, evcil keçilerin yüzde 2’sinde ve köpeklerin yüzde 5’inde tespit edildi.

Virüsle ilgili ilk soruşturmalar, Çin, Singapur ve Avustralya’dan bilim adamları tarafından geçen hafta New England Journal of Medicine’de (NEJM) yayınlanan yazışmalarda özetlendi.

İnsanlarda virüs ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık ve kas ağrıları gibi semptomlara neden olan virüs, enfekte olanların tamamında yüksek ateş görüldüğünü açıkladı.

Virüs nedeniyle can kaybı yaşanmadı.

Araştırmacılar, virüsün insanlar arasında bulaşıp bulaşamayacağının hala belirsiz olduğunu söyledi.

Virüsün genomu sıralandı

Bilim adamları LayV genomunu sıraladılar ve bunun Hendra virüsü ve Nipah virüsünü de içeren zoonotik RNA virüslerinin bir kategorisi olan bir henipavirüs olduğunu belirledi.

Atları ve insanları etkileyen ve Avustralya kökenli olan Hendra virüsü ve Güneydoğu Asya’da hastalık salgınlarına neden olan Nipah virüsü, yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilendirilmişti.

Bulaşıcı hastalık uzmanları, iklim krizinin ve doğanın tahribatının, “zoonotik yayılma” olarak bilinen olaylarda, virüslerin hayvanlardan insanlara bulaşma riskini artıracağı konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyorlar.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın