Vücutta doğal olarak bulunan kolajen, tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal ve işlevsel açıdan gerekli olan bir protein türü. Cilt bakımında son derece popüler olan kolajen kullanımı, birçok cilt bakımı ürününün içinde de karşımıza çıkıyor. Peki kolajen nedir, kaç tip kolajen vardır? Kolajenin cilde faydaları nelerdir?
Kolajen vücudumuz için gerekli olan en önemli yapısal proteinlerden biri. Kolajen vücutta doğal olarak bulunan, kısaca insan vücudundaki canlılığı ve esnekliği sağlayan önemli bir proteindir.
Kolajen cildimizin yüzde 80’ini oluşturur ve elastin adı verilen başka bir proteinle birlikte çalışır ve cildimize elastikliği sağlar. Ancak yaşlandıkça vücudumuz doğal olarak kolajen üretimini azaltmaya başlar. Kolajen ‘ciltteki protein ipleri’ olarak tanımlanabilir.
KOLAJEN TİPLERİ NELERDİR?
Vücutta farklı kolajen tipleri bulunmakla birlikte bunların görevleri de birbirinden farklılık gösterir. Ancak temel görevleri bağ dokusunu desteklemek olan kolajenin tipleri şu şekilde sıralanabilir;
Tip 1 Kolajen: Vücut yapısında bulunan kolajenlerin yaklaşık %90’lık kısmı tip 1 kolajen özelliği gösterirler. Bu kolajenler sıkıca demetlenmiş bir şekilde olan iplikçik yapısı şeklinde olur. Tip 1 kolajen deri, tendon, kıkırdak, kemik ve diş yapısına katılır.
Tip 2 Kolajen: Tip 1 grubunda olan kolajenlerden çok daha gevşek bir şekilde paketlenmiş olan kolajen türleridir. Eklem bölgelerindeki elastik kıkırdakların yapısına katılırlar.
Tip 3 Kolajen: Kas, organ ve bunun yanında damar yapılarında bulunan kolajenler bu gruba girer.
Tip 4 Kolajen: Bu kolajenler derinin katmanlarında yer alır.
KOLAJEN NE İÇİN KULLANILIR?
Yaşın ilerlemesi ile birlikte kolajen seviyesinde de azalma meydana gelebilir. Bu nedenle belli bir yaştan sonra kolajen takviyesi almak oldukça önemlidir.
Kolajen takviyesi ile cilt daha gergin ve pürüzsüz görünür. Yaşlanma etkileri de gecikecektir.
Ayrıca kolajen, kıkırdak bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.
Eklem ağrılarının hafifletilmesine de yardımcı olur ve eklem iltihaplanmalarını önler.
Kolajen vitamin ne işe yarar?
Cilt ve kas hücrelerinde bulunan kolajenin temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Kas ve cilt hücrelerini koruyan bağ dokusu yapısına katılarak cilde dayanıklılık, esneklik ve canlılık kazandıran kolajen aynı zamanda eklem, tendon ve organları bir arada tutmada görevlidir.
Kolajen kimler kullanamaz?
Kolajen kullanımında bir yaş sıkıntısı yoktur. Genel olarak kullanımı güvenlidir. Kronik böbrek ya da karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlığı olan hastalar, hamileler, emzirenler doktorlarına danışmalıdır.
Kolajen kaç ay kullanılmalı?
Dilara Koçak: Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir.
Osman Müftüoğlu hangi kolajeni öneriyor?
İdeali hidrolize, peptid kolajenleri kullanmak ve mümkünse 2-2.5 gramın üstündeki dozlardan istifade etmek. Doğal kolajen tozları veya hapları kullanırken de günde 6-10 gramlık dozlara ulaşmak olmalı.
Kolajen hapı içmek zararlı mı?
Sağlık dünyası tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında kolajen kullanmak genel olarak güvenli bir durumdur. Herhangi bir hastalığı tetikleme, hızlandırma ya da vücutta yeni sorunlara yol açma gibi bir etkisi yoktur.
Kolajen takviyelerinin yan etkileri ve zararları
Deri döküntüsü
Mide bulantısı, kusma, solumada güçlük çekme.
Kabızlık.
Kas ağrıları
Kalp ritim bozukluğu.
Hiperkalsemi (kanda yüksek kalsiyum)
Ağızda kötü koku.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları
İlk yorum yapan siz olun