İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir? Viyana Sözleşmesi 41. maddeyi hangi ülkeler paylaştı? 10 büyükelçi olayı

Viyana Sözleşmesi 41. madde günün hakkında en çok arama yapılan konularının başında geliyor. Osman Kavala olayı nedeniyle gündeme gelen konuya ilişkin merak edilen bilgileri bir araya getirdik. İşte ayrıntılar…

10 büyükelçi olayı ile ilgili olan Viyana Sözleşmesi 41. madde ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…

VİYANA SÖZLEŞMESİ 41. MADDE NE?

Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Konvansiyonunun 41. maddesi, bir diplomata, bulunduğu ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine saygı duymayı şart koşuyor.

Maddede, “Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.” ifadeleri yer alıyor.

ERDOĞAN AÇIKLAMAYI OLUMLU KARŞILADI

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

10 BÜYÜKELÇİ OLAYI

ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara büyükelçilikleri, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin, Twitter hesabından yapılan açıklamada, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı sorunların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.” ifadesini kullanıldı.

Osman Kavala açıklamasına imza atan Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri de ABD’nin Twitter’da yaptığı açıklamayı retweet etti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın