Öfke tıpkı heyecan, hüzün, şaşkınlık gibi doğal bir duygudur. Öfkemiz incindiğimizi, ihmal edildiğimizi ya da sadece işlerin yolunda gitmediğini gösteren bir belirti olabilir. Nasıl ki biz yetişkinler olarak zaman zaman sinirlenip, öfkelenebiliyorsak çocuklarında bu duyguları hissetmesi olağandır. Çocukların öfke duygusu yaşaması ebeveynler için oldukça zorlayıcı bir duygudur. Tıpkı pek çok toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da çocukların öfkelenmesine, sinirlenmesine karşı ciddi bir ön yargılar da bulunmaktadır. Unutmamalıyız ki öfke önemli bir işarettir.
Öfke, hissettiğimiz bir şeydir. Her zaman bir nedeni vardır ve ilgi görmeyi hak eder. (Lerner)
Çocukların davranışları aslında bir sorun değil, soruna karşı gösterdiği tepkidir. Çocuk saldırgan davranışlar sergiliyorsa özellikle öfkesinin arkasındaki duygunun ne olduğuna bakılması gerekir. Bunun yanı sıra çocukların gün içerisinde karşılanması gereken terlemek, gülmek, sıkılmak ve ağlamak gibi dört temel ihtiyacı bulunmaktadır. Burada çocuğun duygusunu eleştirmek yerine regüle etmesini sağlamak oldukça önemlidir. Ebeveyn olarak ihtiyacımız olan duygu regülasyonudur. Peki bu bahsettiğimiz duygu regülasyonu nedir? Duygu regülasyonu, baş etmekte zorlanılan bir durumla karşılaştığımızda durup, düzenlemek, sakinleştirmek, yatıştırmaktır yani duyguları orta seviyede tutmaktır. Aynı zamanda duygu regülasyonu öğretilebilen ve geliştirilebilen bir durumdur. Dolayısıyla çocukların öfkelendiğinde yaptığı davranışlar, onun duygu regülasyonunu öğrenmeye ihtiyacı olduğunu ve bunu ancak öğrenerek yapabileceğini unutmamak gerekir. Çocuğun kuramadığı her bağlantı onu öfkelendirebilmektedir. Bu durumlarda yaşına uygun açıklamalar yapılması önemli bir noktadır. Tüm bunlara ek olarak, çocuklar ebeveynlerinin yaşadığı öfkeyi, üzüntüyü ve buna benzer birçok duyguyu hissetmektedir. Bu noktada ebeveynlerin kendi duygularını regüle ediyor olabilmesi de çocukların bu konuda ki becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır. Ebeveyn olarak regüle edilmeyen duygu çocuğu tehdit altında hissettirmekle birlikte sakinleşemez ve doğru davranış geliştiremez.
Sonuç olarak ebeveynlerin çocuklarına anlayabileceği detaylar doğrultusunda duygu regülasyonu öğretmesi önemli noktalardan bir tanesidir. Unutturulmamalıdır ki, çocuklarla iş birliği halinde olmak ve onları hayat yolculuğumuza dahil etmek bir diğer önemli noktadır.
*Duygu regülasyonu, baş etmekte zorlanılan bir durumla, zorlayıcı bir duyguyla karşılaşıldığında durup, dürtüsel tepkiyi yerine duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir.
İlk yorum yapan siz olun